Sötpotatisskörden 2020 i North Carolina går mot sitt slut – hög efterfrågan förväntas – Sweet Potatoes of North Carolina

Sötpotatisskörden 2020 i North Carolina går mot sitt slut – hög efterfrågan förväntas

Flertalet sötpotatisodlare i North Carolina är just nu fullt sysselsatta med att slutföra årets skörd. Visserligen inleddes skörden 2020 lite senare än vanligt, men den ser ut att nå upp till samma höga kvalitetsnivå som vanligt.

Senare plantering och regnig höst

Även om årets orkansäsong i sydöstra USA var ovanligt intensiv, skonades som tur var North Carolinas sötpotatis. ”Jämfört med våra grannstater blev North Carolina lyckligtvis förskonat från skador”, säger CoCo Daughtry från North Carolina Sweet Potato Commission (NCSPC).

Under senhösten upplevde North Carolina en hel del regn, vilket gjorde att sötpotatisfälten blev för blöta för att skörden skulle kunna genomföras. ”Det gjorde att vi fick skjuta upp arbetet så att fälten fick tid att torka upp lite”, säger CoCo Daughtry. Förutom en viss väderorsakad försening av skörden inföll även planteringen lite senare än vanligt i år. ”Sammantaget ledde förseningarna i år till en större skörd”, säger CoCo Daughtry.

God efterfrågan på marknaden

”Nu börjar den vackraste tiden på året, när julen närmar sig. Och vi utgår från att den höga efterfrågan kommer att hålla i sig under de närmaste månaderna”, konstaterar CoCo Daughtry.

På grund av pandemin har även konsumenternas efterfrågan stigit i år. ”Eftersom folk är mer hemma så lagar de mer mat och experimenterar gärna med nya recept”, förklarar CoCo Daughtry.

Hälsomässiga fördelar och lång hållbarhet är andra viktiga faktorer som bidrar till den höga efterfrågan på sötpotatis. ”Sötpotatisen är utan tvekan är en ”superfood” och vid rätt lagring har den en enastående hållbarhet. Dessutom kan sötpotatisen tillagas på en mängd olika sätt och är en utmärkt näringskälla. Fakta som dessa bidrar definitivt inte till att skada våra tillväxtchanser på marknaden”, avslutar CoCo Daughtry.