Sötpotatis- och morotssoppa smaksatt med rött te

Ingredienser till 8-10

400 g sötpotatis från USA
500 g morötter
2 gula lökar
½ färsk chili
50 g färsk ingefära
2 msk kallpressad rapsolja eller olivolja
40 g smör
2 l starkt Brunkullans rött te Lime Honeybush, eller ett rooiboste smaksatt med citrus
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde
1 dl torrt vitt vin (mousserande om soppan serveras kall)
svartpeppar
salt

Gör så här

Soppan kan ätas eller drickas iskall eller varm.

1. Skala och grovhacka löken. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och hacka ingefäran. Skala morötter och sötpotatis och skär i stora bitar.

2. Fräs lök, chili och ingefära i olja och smör i en gryta. Tillsätt te och buljongtärningar.

3. Lägg sötpotatis- och morotsbitarna i grytan och koka dem helt mjuka under lock, ca 15 min.

4. Mixa soppan slät med mixerstav. Tillsätt grädden och låt puttra ca 5 min.

5. Vill du servera soppan kall, kyler den i kallt vattenbad.

6. Tillsätt vinet strax före servering. Smaka av med salt och peppar och ringla över lite olja.

7. Servera med ett gott knäckebröd och färskost.