Sötpotatispannkakor | Sweet Potatoes | North Carolina

Sötpotatispannkakor

Ingredienser till 4

100 g sötpotatis från North Carolina
4 ägg
2,5 dl grädde
1 tsk kanel
1,5 dl mjöl
salt
1 dl rörsocker
2–4 msk olja
2 msk florsocker
2 dl blåbär

Gör så här

Så här gör du:

1.       Skala och riv sötpotatisen fint. Separera äggen i två skålar. Vispa äggulan slät med 150 ml grädde och kanel. Blanda ner den rivna sötpotatisen. Vispa ner 100 g mjöl.

2.       Använd en elvisp och vispa äggvitor och 1 nypa salt till styvt skum. Tillsätt rörsockret lite i taget.

Vänd ner hälften av äggviteskummet i pannkakssmeten och blanda så att den blir slät igen innan du vänder ner resten av äggviteskummet.

3.       Sätt ugnen på 180 grader. Värm olja i en ugnsfast stekpanna med släpplättbeläggning*. Tillsätt smeten och låt den börja stanna i 1–2 minuter på medelhög värme. Vänd på pannkakan och dela den grovt med hjälp av två gafflar. Sätt in pannan med smeten i ugnen och grädda pannkakan i 8–10 minuter så att den stannar helt. Vispa 100 ml grädde hårt.

4.       Lägg upp pannkaksbitarna på tallrik, pudra över florsocker, strö över blåbär och toppa med en klick vispgrädde. Servera genast.

*Det går att använda en stor stekpanna som passar in i ugnen eller så använder man en mellan till liten stor stekpanna två gånger.

Tillagning: ca 40 minuter

Näringsvärde

Energi:
570 kcal/2390 kJ
Protein:
12 g
Fett:
33 g
Kolhydrater:
54 g