Sötpotatispaj med tapenade

Ingredienser till 12

Ingredienser till ca 12 bitar:
200 g mjöl
100 g kallt smör
4 ägg (medelstora)
salt och peppar
600 g sötpotatis från North Carolina
1 knippe salladslök
1 msk olja
1 tsk torkad timjan
2 dl crème fraiche
muskot
fett till formen
plastfolie
bakplåtspapper och torkade ärtor för blindbakning av pajskalet
Till tapenaden:
100 g svarta oliver (urkärnade)
1 msk inlagd kapris
2 inlagda sardellfiléer
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja

Gör så här

1. Blanda mjöl, smör i bitar, 1 ägg och 1 nypa salt och bearbeta raskt till en smidig deg. Kavla ut degen till en rundel (ca 32 cm Ø) mellan två bitar plastfolie. Lägg den utkavlade degen i en smord pajform (26 cm Ø). Pricka pajbotten med en gaffel flera gånger. Låt vila i kylskåp i ca 30 minuter.

2. Skala och skär sötpotatisen i 2 mm tjocka skivor. Ansa, skölj och skär salladslöken i ringar. Lägg undan lite salladslöksgrönt för garnering. Fräs sötpotatis och salladslök i varm olja i ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och timjan.

3. Äggstanning: Vispa crème fraiche och 3 ägg. Smaka av generöst med salt, peppar och muskot.

4. Lägg ett bakplåtspapper över pajskalet och fyll det med torkade ärtor. Blindbaka pajskalet i ugnen i 200 °C (varmluft: 180 °C) på den nedersta falsen i ca 15 minuter. Lyft ur bakplåtspapper och torkade ärtor. Tillsätt sötpotatis och salladslök i pajskalet. Häll på äggstanningen. Grädda pajen på nedersta falsen i ca 30 minuter.

5. Tapenade: Finhacka oliver, kapris, sardellfiléer och skalade vitlöksklyftor i en minihackare. Rör ner olivolja. Strö över salladslöksgrönt över den färdiga pajen och servera tapenaden till.

Tillagning: ca 1 1/2 timme

Näringsvärde

Näringsinnehåll per bit:
Energi:
325 kcal/1362 kJ
Protein:
6 g
Fett:
21 g
Kolhydrater:
26 g