Sötpotatispannkakor med sirap

Ingredienser till 4

Sirap:
totalt 400 g sötpotatis
100 g strösocker
150 ml pressad apelsinsaft
20 g lönnsirap
Pannkakor:
1 ekologisk apelsin
2 ägg (stora)
50 g fet kesella
50 g kokosblomsocker
2 nypor salt
50 g mjöl
50 g havregryn
2 tsk bakpulver
Dessutom:
80 g smör att grädda i
150 g hallon att garnera med
eventuellt florsocker och mynta för garnering

Gör så här

Tillagning:

1. Sirap: Skala och riv 150 g sötpotatis fint. Blanda med socker, apelsinsaft och lönnsirap och hetta upp till 110 °C. Passera sirapen genom en finmaskig sil och låt svalna.

2. Skölj apelsinen under hett vatten, finriv skalet och pressa ut saften (du behöver 80 ml). Skala och tärna resten av sötpotatisen (250 g). Koka mjuk i apelsinsaft och låt sedan svalna.

3. Separera äggen. Mixa sötpotatispuré med äggulor, kvarg, socker, apelsinsaft och -skal. Vispa äggvitorna med salt till ett styvt skum. Blanda mjöl med havregryn samt bakpulver. Vänd ner i sötpotatismassan tillsammans med äggviteskummet.

4. Grädda små pannkakor i smör i en stekpanna. Servera tillsammans med hallon och sirap. Garnera eventuellt med mynta och florsocker.

Tillagning: 75 minuter

Näringsvärde

Näringsinnehåll per portion:
Energi:
610 kcal/2560 kJ
Protein:
10 g
Fett:
23 g
Kolhydrater:
87 g