Sötpotatisskum med parmaskinka och parmesan

Ingredienser till 4

350 g sötpotatis
2 msk olivolja
salt
2 dl vispgrädde
peppar
1 kruka rucola
50 g parmesan
80 g parmaskinka
några droppar Crema di Balsamico
2 msk olivolja

Gör så här

1. Skala och skär sötpotatisen i tjocka skivor. Ta undan 30 g och tärna fint. Värm 2 tsk olivolja och bryn den tärnade sötpotatisen runt om i ca 3–4 minuter. Ställ åt sidan.

2. Koka den skivade sötpotatisen mjuk i saltat vatten under lock i ca 15–20 minuter. Häll av vattnet. Tillsätt vispgrädde och mixa. Smaka av med lite peppar och passera genom en finmaskig sil. Fyll i en gräddsifon av märket iSi som har en tjock spritstyll.

3. Ansa, skölj och skaka rucolan torr. Hyvla parmesanspån. Spritsa sötpotatisskummet på tallrikar. Garnera med parmesan, parmaskinka och rucolablad. Ringla över Crema di Balsamico och olivolja. Strö brynta sötpotatistärningar över vid servering.

Tillagning: ca 30 minuter

Tips! Har du ingen gräddsifon kokar du sötpotatisen i enlighet med ovanstående beskrivning och mixar den med 1 dl grädde. Vispa resten av grädden hårt och vänd ner. Det ger också rätten en härligt skummig och lös konsistens.

Idé: Andreas Bärenklau, kökschef på Park Hyatt i Hamburg.

Näringsvärde

Näringsinnehåll per portion:
Energi:
336 kcal/1409 kJ
Protein:
11 g
Fett:
25,5 g
Kolhydrater:
17 g