Sötpotatispaj med tranbärsspegel

Ingredienser till 12

Ingredienser till ca 12 bitar:
70 g kallt smör
200 g mjöl
salt
1/2 tsk bakpulver
600 g sötpotatis från USA
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen muskot
1 nypa malen kryddnejlika
1/2 tsk mald ingefära
1/2 tsk vaniljextrakt
1 knivsudd malen kryddpeppar
4 ägg (medelstora)
3 gelatinblad
150 ml tranbärsjuice
40 g torkade tranbär från USA
florsocker att strö över
Dessutom:
mjöl till arbetsytan
fett och mjöl till formen
torra ärtor för blindbakning av pajskal
pajform (Ø 25 cm)
plastfolie
bakplåtspapper
ev. aluminiumfolie

Gör så här

Tillagning:

1. Tärna smöret. Blanda bitarna raskt med mjöl, 1/2 tsk salt och bakpulver. Tillsätt 50 ml kallt vatten. Om degen blir för grynig, tillsätt ytterligare 1–2 msk katt vatten. Forma degen till en boll. Linda in den i plastfolie och låt vila i kylen i 1 timme.

2. Skala och skölj under tiden sötpotatis och skär i bitar. Koka i saltat vatten i 20 minuter. Häll av och låt svalna.

3. Kavla ut degen till en rundel (ca 32 cm Ø) på en mjölad yta. Lägg den utkavlade degen i en smord och mjölad pajform (ca 25 cm Ø). För en vackert veckad kant längst upp – tryck ihop degkanten med tummen och pekfingret runtom med ett mellanrum på ca 2 cm mellan varje veck. Klä degen med bakplåtspapper. Lägg i de torkade ärtorna. Blindbaka pajskalet i förvärmd ugn (vanlig ugn: 200 °C/varmluftsugn: 175 °C/gas: se tillverkarens bruksanvisning) på andra falsen underifrån i ca 20 minuter.

4. Mixa under tiden sötpotatis med kanel, muskot, kryddnejlika, 2 tsk salt, ingefära, vaniljextrakt, kryddpeppar och ägg till en slät massa. Ta ut pajskalet ur ugnen. Lyft ur bakplåtspapper och torkade ärtor. Häll i sötpotatismassan i pajskalet. Grädda pajen i samma ugnstemperatur i ytterligare ca 50 minuter. Vid behov – täck ytan med aluminiumfolie efter ca 40 minuter. Ta ut pajen ur ugnen och låt svalna på köksgaller.

5. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm tranbärsjuice i en liten kastrull. Pressa ur gelatinbladen ordentligt och lös upp dem i den heta tranbärsjuicen. Tillsätt torkade tranbär och häll över pajen. Låt stå ca 30 minuter i kylskåp. Pudra över pajen med florsocker.

Tillagning: ca 2 timmar, väntetid ca 2 1/2 timmar

Näringsvärde

Näringsinnehåll per bit:
Energi:
200 kcal/840 kJ
Protein:
5 g
Fett:
7 g
Kolhydrater:
29 g