Tillagning:
1. Tärna smöret. Blanda bitarna raskt med mjöl, 1/2 tsk salt och bakpulver. Tillsätt 50 ml kallt vatten. Om degen blir för grynig, tillsätt ytterligare 1–2 msk katt vatten. Forma degen till en boll. Linda in den i plastfolie och låt vila i kylen i 1 timme.
2. Skala och skölj under tiden sötpotatis och skär i bitar. Koka i saltat vatten i 20 minuter. Häll av och låt svalna.
3. Kavla ut degen till en rundel (ca 32 cm Ø) på en mjölad yta. Lägg den utkavlade degen i en smord och mjölad pajform (ca 25 cm Ø). För en vackert veckad kant längst upp – tryck ihop degkanten med tummen och pekfingret runtom med ett mellanrum på ca 2 cm mellan varje veck. Klä degen med bakplåtspapper. Lägg i de torkade ärtorna. Blindbaka pajskalet i förvärmd ugn (vanlig ugn: 200 °C/varmluftsugn: 175 °C/gas: se tillverkarens bruksanvisning) på andra falsen underifrån i ca 20 minuter.
4. Mixa under tiden sötpotatis med kanel, muskot, kryddnejlika, 2 tsk salt, ingefära, vaniljextrakt, kryddpeppar och ägg till en slät massa. Ta ut pajskalet ur ugnen. Lyft ur bakplåtspapper och torkade ärtor. Häll i sötpotatismassan i pajskalet. Grädda pajen i samma ugnstemperatur i ytterligare ca 50 minuter. Vid behov – täck ytan med aluminiumfolie efter ca 40 minuter. Ta ut pajen ur ugnen och låt svalna på köksgaller.
5. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm tranbärsjuice i en liten kastrull. Pressa ur gelatinbladen ordentligt och lös upp dem i den heta tranbärsjuicen. Tillsätt torkade tranbär och häll över pajen. Låt stå ca 30 minuter i kylskåp. Pudra över pajen med florsocker.
Tillagning: ca 2 timmar, väntetid ca 2 1/2 timmar