Sötpotatisvåfflor med pumpakvarg

Ingredienser till 8

Ingredienser för 8 våfflor:
250 g sötpotatis från North Carolina
100 g randigt sidfläsk
25 g rucola
4 msk pumpakärnor
500 g lättkvarg
80–100 ml mineralvatten (kolsyrat)
salt och peppar
3 msk pumpakärnolja
4 ägg (medelstora)
30 g mannagryn
100 g mjöl
muskot
1 msk neutral olja

Gör så här

Tillagning:

1. Sätt ugnen på 220 °C (varmluftsugn rekommenderas ej). Skölj sötpotatisen, linda in dem fuktiga i aluminiumfolie och ugnsbaka dem i 50 minuter.
2. Tärna under tiden sidfläsket fint och knapestek bitarna i en stekpanna med släpplättbeläggning. Låt rinna av på hushållspapper. Ansa, skölj och skär rucolan fint. Torrosta och grovhacka pumpakärnorna. Spara 2 msk kvarg. Blanda resten av kvargen med mineralvatten. Rör till en smidig kräm. Salta och peppra. Blanda ner rucolan, hälften av pumpakärnorna samt 2 msk pumpakärnolja i kvargen.
3. Ta ut sötpotatisen ur ugnen och skala dem. Mosa dem sedan med en gaffel och låt svalna något. Separera äggen, vispa äggvitor och 1 nypa salt till ett styvt skum. Blanda sötpotatismoset med äggulor, 2 msk kvarg, mannagryn och mjöl. Rör om väl. Rör ner sidfläsket. Krydda smeten med salt, peppar och muskot. Vänd ner äggviteskummet.
4. Sätt på våffeljärnet och låt det bli varmt. Pensla med lite olja. Ta 2 msk smet per våffla och grädda i ca 5 minuter, tills våfflan är fint gyllenbrun. Grädda resten av våfflorna på samma sätt. Strö resten av pumpakärnorna över den sparade kvargen och ringla över 1 msk pumpakärnolja. Servera sötpotatisvåfflorna med pumpakvargen.

Tillagning: 20 minuter + tid att ugnsbaka och grädda

Näringsvärde

Näringsinnehåll per portion:
Energi:
290 kcal/1210 kJ
Fett:
14 g
Kolhydrater:
22 g
Protein:
20 g