Sötpotatisbröd

Ingredienser till 20

Ingredienser till ca 20 skivor:
300 g sötpotatis
60 g rumsvarmt smör
150 g farinsocker
120 g lönnsirap
1 ägg (stort)
80 ml mjölk
1 tsk kanel
10 g riven färsk ingefära
frön från 1 vaniljstång
250 g mjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
100 g valnötter

Gör så här

1. Skala och tärna sötpotatisen. Koka mjuk i saltat vatten i ca 15–20 minuter. Häll av vattnet och mixa sötpotatisen slätt. Låt sötpotatismoset svalna lite.

2. Blanda smör och socker väl. Tillsätt sötpotatismos, lönnsirap, ägg, mjölk, kanel, ingefära och vaniljfrön. Rör om ordentligt.

3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål. Tillsätt blandningen till sötpotatismassan och rör om så att allt blandas ordentligt. Grovhacka valnötter och blanda ner. Smörj en brödform och lägg i degen. Grädda brödet i 180 °C (gas: effekt 2–3, varmluft: 160 °C) 50–60 minuter.

Tips! Servera marmelad som pålägg till detta söta bröd. Extra gott till är det med en bitter apelsinmarmelad. Men även en pikant röra som exempelvis röd pesto passar bra som pålägg.

Tillagning: ca 1 1/2 timme

Idé: Andreas Bärenklau, kökschef på Park Hyatt i Hamburg.

Näringsvärde

Näringsinnehåll per skiva:
Energi:
183 kcal/765 kJ
Protein:
3 g
Fett:
6,9 g
Kolhydrater:
27 g