Tillagning:
1. Skala sötpotatisen och skär den i 1 cm tjocka skivor. Koka dessa mjuka i saltat vatten i ca 8 minuter. Ansa spenat, skölj och koka hastigt i rikligt med saltat vatten, så att spenatbladen ”faller ihop”. Häll av, skölj med kallt vatten och pressa ut vatten med händerna.
2. Sätt ugnen på 160 °C varmluft (180 °C över- och undervärme).
Smörj en ugnsfast form. Stek lök och vitlök hastigt i en stekpanna i het olivolja. Blanda ner spenaten och smaka av allt med salt, peppar och muskotnöt.
3. Smält smöret, blanda ner mjölet, tillsätt kall mjölk och rör slätt. Låt koka upp och krydda.
4. Varva skivad sötpotatis, spenat och sås i formen i olika lager. Avsluta med ett lager sötpotatis och sås. Strö riven ost och ströbröd överst och ugnsgrädda sedan lasagnen i 35–40 minuter.
Tips! Istället för spenat kan du använda mangold, alternativt en klassisk köttfärssås.
Tillagning: ca 65 minuter