1. Skala och tärna sötpotatisen. Koka mjuk i saltat vatten i ca 15 minuter. Häll av och mixa till mos.
2. Hacka chokladen. Dela smöret i bitar. Lägg smör, choklad och vaniljfrön i en skål och smält över ett hett vattenbad. Låt svalna lite.
3. Tillsätt sötpotatismos, ägg och socker. Sikta ner mjölet och rör om så att allt blandas.
4. Smörj små suffléformar (som rymmer ca 100 ml) med smör och ströa dem med socker. Fyll på smeten. Grädda i 180 °C (gas: effekt 2, varmluft: 160 °C) i ca 10 minuter.
5. Skölj sötpotatisen omsorgsfullt och skiva den (med skalet kvar) lövtunt. Karamellisera socker. Vänd skivorna portionsvis i detta. Servera till choklad- och sötpotatisfondanten.
Tillagning: ca 40 minuter
Idé: Andreas Bärenklau, kökschef på Park Hyatt i Hamburg.