Sötpotatisbröd – Sweet Potatoes of North Carolina

Sötpotatisbröd

Ingredienser för 1 portioner:

1 sötpotatis från North Carolina, medelstor (ca. 300 g)
500 g dinkelmjöl
3 matskedar socker
2 nypor salt
50 g neutral olja
½ jästkub, smulad

Gör så här

Tillagning:

1. Stick hål i sötpotatisen runt om med en gaffel och ugnsbaka den i 220 °C över- och undervärme i 20-40 minuter, beroende på storlek/tjocklek, tills köttet är mycket mjukt. Låt den sedan svalna.

2. Skrapa ur fruktköttet ur skalet med en sked och mosa det fint.

3. Lägg det i en matberedare tillsammans med dinkelmjöl, socker, salt, olja och jäst och tillsätt 120 ml varmt vatten. Mixa alla ingredienser till en smidig deg. Eftersom sötpotatis alltid innehåller olika mängder vatten ska du vara uppmärksam på degens konsistens. Om den är mycket torr och fast kan du tillsätta lite mer vatten. Om den är väldigt kladdig kan du tillsätta lite mjöl.

4. Låt degen vila på en varm plats i 1 timme.

5. Sätt ugnen på 180°C över- och undervärme.

6. Efter degen vilat, knåda den för hand och dela den i 3 lika stora delar. Rulla de 3 delarna till 3 stänger på ca 30 cm och fläta dem. Sammanfoga ändarna och vik dem under flätan.

7. Lägg flätan på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i mitten i ca 25 minuter eller tills den är gyllenbrun. Låt den svalna. Skär upp i bitar och njut!

Tillagning: ca. 1,5 timmer

Näringsvärde

Näringsinnehåll per portion
(för ca 20 skiva):
Energi:
130 kcal/540 kJ
Protein:
3 g
Fett:
3 g
Kolhydrater:
23 g