Intressanta fakta om sötpotatis - Odling

Odling:

Från i mitten av Maj till slutet av Juni planterar bönderna i North Carolina tusentals små plantor i långa raka rader. Sötpotatisen växer till sig mellan de varma sommarmånaderna. Under jorden slår långsmala orangea knölar rot och på jordbädden växer långa sticklingar.

Skörden är ett handarbete:

I första halvan av September börjar skördandet. Innan jordbrukarna plockar upp sötpotatisen klipper de av blasten. Sötpotatisen har ett tunt skal som inte får skadas. Därför plockar bönderna upp för hand och lägger dem försiktig i hinkar, som sedan töms i träbehållare för lagring.

12 månaders säsong:

Bara 20 procent av skörden släpps genast ut på marknaden. 80 procent lagras i stora träbehållare i klimat kontrollerade hallar. På så sätt behåller sötpotatisen optimal kvalitet och kan förvaras upp till ett år utan förlora smaken och utan att konsistensen förändras. Därför kan man köpa sötpotatis året runt.

Sweet Potatoes | North Carolina

6 goda tips kring sötpotatis

Hur väljer jag den rätta sötpotatisen?

Välj en fast och jämn mörkorange sötpotatis. De är både söta och har högst näringsvärde.

Hur förvarar jag sötpotatisen?

Sötpotatisen är en tropisk grönsak och gillar inte kyla. Förvara dem alltså aldrig i kylskåp, då de blir hårda i mitten.

Den vill helst ha det svalt och torrt. Källaren är den bästa platsen.

Sweet Potatoes | North Carolina

Flera tips

  • Den bästa smakupplevelsen får du om du äter sötpotatisen inte senare än två veckor efter köpet.
  • Rensa sötpotatisen under kallt vatten för att undvika att den bli missfärgad när du skär upp den.
  • Koka sötpotatisen med skalet kvar, så behåller du nästan alla näringsämnen.
  • Kokt sötpotatis går utmärkt att frysa in om du slår in dem i aluminiumfolie och sedan i en fryspåse.

Tillagning

Sötpotatis passar till nästan allt. T ex gris, kyckling, kalkon, nötkött, lamm eller annat kött. Den fungerar jättebra i grytor, soppor och sallader. Sötpotatisen går även att använda i bröd, kakor, tårtor och puddingar. I motsats till vår vanliga potatis smakar den även väldigt bra rå.

Sötpotatisen harmonerar bra med apelsinjuice och rivet apelsinskal, med rom, bourbon, ingefära, farinsocker, sirap, russin, pekannötter och korinter.

Sweet Potatoes | North Carolina

Baka

Perforera sötpotatisen flera gånger med en gaffel. Baka den sedan i ugnen vid 200 °C till 220 °C tills den blir mjuk.

Ångkoka

Lägg den oskalade sötpotatisen i ångkokaren eller i en sil över kokande vatten under ca 40-50 min. Om du har skalat sötpotatisen och skurit den i bitar minskar koktiden och det tar cirka 30 minuter.

Koka

Skala sötpotatisen och koka den 35 till 45 minuter i saltvatten. (Koktid beror på storleken.)

Mikrovågsugn

Perforera den hela och oskalade sötpotatisen flera gånger med en gaffel. Koka på högsta temperatur under cirka 4 till 6 minuter.

Fritera

Koka sötpotatisen i 10 minuter, skala och skär den i stavar. Fritera i het olja tills den fått en gyllenbrun färg. Servera gärna med salt och peppar.

Råkost

Skära sötpotatis i stavar och servera med äppelmos eller yoghurtsås.