Sötpotatismuffins

Ingredienser till 12 muffins

300 g sötpotatis
60 g mjukt smör
2 dl farinsocker
3/4 dl lönnsirap
1 ägg (L)
3/4 dl mjölk
1 tsk kanel
10 g riven ingefära
Innehållet av 1 vaniljstång
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
40 g valnötter

Gör så här

  1. Skala sötpotatisen och skär den i tärningar. Koka potatisen i vatten i 15-20 minuter tills den känns mjuk. Låt rinna av och mosa sötpotatisen. Låt svalna något.
  2. Blanda smör och socker noga. Tillsätt sötpotatismos, lönnsirap, ägg, mjölk, kanel, ingefära och vanilj och rör om.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt sötpotatismassan och blanda väl. Hacka valnötterna grovt och blanda i. Häll degen i 12 muffinsformar. Grädda i förvärmd ugn vid 160 grader i 25-35 minuter.

Förslag: servera marmelad som pålägg. Bitter apelsinmarmelad passar bra. Men ett mera kryddigt pålägg somt t.ex. pesto rosso smakar också utmärkt.

Tillagningstid: ca. 1 ½ timme

Näringsvärde

Energi
248 kcal / 1043 kJ
Protein
3,8 g
Fett
8,6 g
Kolhydrater
33,3 g